Copiilor le plac jucăriile. Am fost cu toții în magazine și știm cât de “indispensabil” devine renul care trage sania sau câinele celebru care salvează mereu situația la sfârșitul zilei. Jucăriile din lemn, de cele mai multe ori, nu sunt cele pe care le vedem la televizor sau pe fiecare afiș în oraș dar este ceva unic în esența lor: felul în care au fost create, finisajele cu aspect rugos dar fine la atingere, rezistența sau versatilitatea. Noi am găsit cel puțin 4 avantaje pentru care jucăriile și obiectele din lemn le au pentru cei mici, dar și pentru părinți. Le-am așezat în lista de mai jos și ne-am gândit cum putem profita de ele pentru a completa procesul de creștere și educație.

  1. Experiența senzorială

               Folosim ochii pentru a primi 70% din informațiile din exterior dar este simțul atingerii care ne face să înțelegem mai bine cele din jur. Conexiunile neuronale sunt încurajate de atingerea obiectelor noi și în mod special înțelegerea formelor, texturilor și volumului obiectelor. Când explorează prin simțul atingerii, copiii devin capabili de a înțelege proprietățile materialului: cât este de rugos, alunecos, plăcut la atingere, moale sau tare.  Prin versatilitatea lor, jucăriile sau mobilierul pentru copii din lemn devin adevărate elemente organice care îl ajută pe cel mic să înțeleagă elementele care îl înconjoară stimulându-i dorința de a cunoaște pe cont propriu.

Poți profita de experiența senzorială prin a îi arăta celui mic diferite obiecte din lemn cu forme, culori și dimensiuni diferite pentru a îi stârni curiozitatea și a îl face să își dorească să descopere mai mult.

  1. Reduce stresul și predispoziția la anxietate

               Deși suntem obișnuiți să vorbim despre stres doar când vine vorba despre birou sau proiecte mai importante, studiile arată că acesta are impact asupra copiilor și poate avea reacții ca nedezvoltarea abilității de controlare a emoțiilor sau izolarea (sursa). Vestea bună este că atunci când interacționează cu obiecte din lemn, copiii tind să aibă un comportament mai liniștit și o experiență de joacă mai plăcută. Explorarea cu ajutorul materialelor naturale aduce un plus de echilibru și permite celor mici să se bucure de o experiență de învățare mai liniștită. Jucăriile din plastic, în special cele viu colorate, dau o stare de nesiguranță și oboseală.

Oferă-i un mediu sigur în care să se joace și înconjoară-l de obiecte naturale, din lemn, de mărimi și culori diferite. Asta îl va ajuta pe el să fie mai liniștit dar și pe tine, știind că ai ales alternativa potrivită.

  1. Încurajează cooperarea și dorința de a împărtăși cu ceilalți

               Una din proprietățile jucăriilor este că îi încurajează pe copii să comunice între ei și să împărtășească terenul de joacă. Desigur, pot împărți și renul de pluș sau câinele de plastic dar în esența lor, jucăriile din lemn îi înclină pe cei mici să fie constructivi iar prin a interacționa alături de ceilalți copii, cu toții participă la un mare exercițiu de creativitate, imaginație și lucru în echipă; toate acestea cu ajutorul unei piese de mobilier de lemn special concepută pentru ei sau o jucărie din lemn cu aplicabilitate Montessori.

Orice părere contează, lasă-l să învețe alături de prietenii de la grădiniță, gașca de la locul de joacă sau acasă cu ceilalți din familie.

  1. Dezvoltă abilitățile motorii

               Abilitățile motrice se dezvoltă în stadii diferite și se manifestă diferit la fiecare copil. Coordonare stă la baza tuturor acestora iar prin practicabilitatea lor, jucăriile din lemn ajută în mod special la coordonarea ochi – mână care la rândul ei încurajează gândirea situațională. Fie că este vorba despre celebra “tracing board” sau de simplele cuburi din lemn colorat, copiii se stimulează în a-și coordona acțiunile pentru a îndeplini diferite misiuni în același timp pregătindu-I pentru sarcini mai complexe în viitor. Abilitățile ca cea de a scrie sau desena își au rădăcinile din vrâstele timpurii, de aceea este important să îngrijim acest aspect și să ne asigurăm că îi încurajăm pe cei mici să exploreze sarcini de coordonare.

Această planșă de inspirație Montessori e potrivită pentru mânuțele curioase și dornice de explorare ale celor mici. Îi ajută să-și dezvolte îndemânareaabilitățile de motricitate fină și coordonarea mâna-ochi.

Folosind bețișorul tip creion sau degețelele, cel mic poate trasa curbe, unghiuri și poate exersa forme primare. Astfel, va deprinde mai ușor abilitățile de mânuire a stiloului și de conturare a literelor.

Planșă este realizată din lemn de pin și are toate muchiile rotunjite. Potrivita copiilor cu varsta peste 2 ani.

Asigură-te că cei mici au la dispoziție toate formele și jucăriile de care au nevoie. Alege să îl încurajezi să își dezvolte abilitățile motorii cu elemente din lemn care sunt foarte versatile și asigură o bază ideală pentru a construi, a dezmembra și a da formă lucrurilor noi.

Alege oricând o jucărie de lemn sau o piesă de mobilier inteligentă pentru cei mici. Le găsești pe ale noastre în secțiunea Magazin.